THE SMART TRICK OF TOPRAKSıZ TARıM THAT NO ONE IS DISCUSSING

The smart Trick of Topraksız tarım That No One is Discussing

The smart Trick of Topraksız tarım That No One is Discussing

Blog Article

Bu yöntem, bitkilerin doğrudan ihtiyaç duydukları besin maddelerini daha etkin bir şekilde almasına ve su kullanımını azaltmasına olanak sağlar.

YouTube Destek Sistemi üzerinde sunulan farklı seviyelerin açıklamalarını okuyarak, hangi ayrıcalıklara erişebileceğinizi öğrenebilirsiniz.

Topraksız tarım modelleri, dünyanın dört bir yanında uygulanıyor ve her geçen gün daha fazla kişi tarafından deneniyor. Ekinlerin besin ihtiyacının topraktan değil de su veya hava aracılığıyla karşılanmasına dayanan bu sistem, yenilikçi çiftçilerimizin de ilgisini çekiyor.

Tarımda kullanılmadan önce zararlı atıklardan arındırılır. Böylece topraksız tarım için uygun konuma gelir. Hem balık hem de bitki üretimindeki entegrasyon ile polikültür sistem oluşturulur. (3)

Özelikle iklim kontrollü seralarda zararlı haşereler, böcek vb. bitki sağlığına zararlı hastalık etmenleri riski reduce edilir.

Bitki için hazırlanan besin solüsyonu hatasız olmalıdır. Yapılan bir hata üretimi tamamen sekteye uğratır. Geleneksel tarımdaki bir hata, topraktan alınan besinlerle tolere edilse de hidroponik tarım, hatayı tölere edemez.

Hidroponik ve aeroponik sistemlerle uygulanan bu yöntemler, bitkilerin köklerini toprak yerine su, mineral besin çözeltisi veya hava gibi ortamlarda geliştirmelerine imkan tanır.

Burada asıl amaç, bitkinin su tutma kapasitesinin yüksek olduğu bir katı ortamda sağlıklı bir şekilde yetişmesini sağlamaktır.

Bitkilerin toprakta büyüdüğünü hepimiz biliyoruz ama toprak nedir? Kesinlikle en bol yetiştirme ortamımızdır. Toprak aynı zamanda bitki büyümesi için gereken tipik makro ve mikro besinleri de içerir. Su topraktan geçerken bu besinleri de bitki köklerine götürür. Hidroponik gibi topraksız tarımda, bir su rezervuarına önceden karıştırılmış aynı besinleri yüksek oksijen seviyeleriyle birlikte bitki köklerine verimli bir şekilde iletilir.

Aeroponik sistem, bitkilerin köklerinin havada asılı olarak tutulduğu ve besin çözeltisinin püskürtülerek köklere ulaştırıldığı bir topraksız tarım yöntemidir. Bu sistemde bitkiler, toprak kullanılmadan sağlıklı ve hızlı bir şekilde büyür, böylece verimlilik artar.

İlk olarak 1929 yılında Prof. Dr. William Gericke tarafından kullanılmaya başlanılan topraksız tarım daha sonra Hollanda da geliştirilmiştir. Ülkemize ise ticari olarak 1990 yılında Antalya’da kurulan fashionable serada başlamıştır.

Bu gibi sorunları çözüme kavuşturmak için ortaya çıkan yaklaşımlardan biri de hidroponik tarımdır. Hidroponik yani topraksız here tarım, bitki yetiştiriciliğine çAlright farklı bir bakış açısı kazandıran ve geleneksel yöntemlerden farklı bir üretim anlayışını içinde barındıran bir tekniktir. Tarımda teknoloji kullanımı ile çAlright farklı metotlar ortaya çıkmıştır.

Çevre kontrollü tarım, bir çiftlik içindeki bitki büyüme ortamındaki sıcaklık, nem, hava akımı ve ışığı enhance eden bir tarım yöntemidir. Seralar veya kapalı dikey çiftlikler kullanarak çalışan yetiştiriciler, dünyanın her yerinde yılın 365 günü en uygun yetiştirme koşullarını yaratabilir.

Hidroponik sistemlerde, bitkilerin kökleri su içindeki özel bir besin çözeltisine batırılır. Toprak kullanılmaz ve bitkilerin tüm besin ihtiyaçları doğrudan karşılanır.

Report this page